Menu

Heb jij ervaring met datagedreven werken? En wil je bijdragen aan grote maatschappelijke opgaven zoals energietransitie, ondermijning of jeugdzorg? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 

Senior beleidsmedewerker VNG datastrategie (32 uur)

 

Wat ga je doen?
Jij werkt samen met je collega’s aan het ontwikkelen en uitvoeren van de VNG datastrategie. Het gaat hierbij om de grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, ondermijning of jeugdzorg, en hoe je data goed kunt inzetten om deze opgaven beter, sneller en gerichter aan te pakken. Omdat deze opgaven niet door de VNG (of anderen) alleen opgelost kunnen worden, richt jouw werk zich op het stimuleren van datagedreven werken bij zowel de VNG, als bij de gemeenten, als ook interbestuurlijk (de andere overheden). Daarbij is ethiek voor de VNG een belangrijk onderdeel van datagedreven werken: focus op maatschappelijke opgaven en publieke waarden geven de richting en kaders voor verantwoord datagebruik.

Je hebt als beleidsmedewerker meerdere rollen. Jij verbindt collega’s van verschillende afdelingen om samenhang te brengen in de verschillende losse dataprojecten en om de focus op maatschappelijke opgaven te borgen. Daarnaast werk je samen met gemeenten. Je helpt gemeenten om een stap te zetten in datagedreven werken, je leert van de successen en uitdagingen van gemeenten met de bril op opschalen, en je stimuleert kennisdelen tussen gemeenten. Tot slot spreek je ook met de interbestuurlijke partners zoals het ministerie van BZK of CBS om daar het gemeentelijk perspectief te vertegenwoordigen.

Het takenpakket is dus zeer divers, en er is geen vaste structuur voor de week. Je concrete activiteiten plan je gezamenlijk met je collega’s, en zijn afhankelijk van wat de prioriteit heeft in de strategische ontwikkeling van datagedreven werken. Wat jouw kenmerkt is de combinatie van gedrevenheid en kritische houding. Je haalt energie uit het teamwerk en kan je vastbijten in een dossier, en je hebt de intellectuele nieuwsgierigheid om verder te willen kijken dan de dagelijkse activiteiten.

 

Wat neem je mee?

 • Opleiding: minimaal afgeronde WO of daarmee vergelijkbaar;
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring;
 • Ervaring en netwerk in lokaal en nationaal openbaar bestuur;
 • Uitstekend schrijver in bestuurlijke context;
 • Netwerker met ervaring in agendasetting en belangenbehartiging, opgedaan bij een landelijke opererende organisatie;
 • Relevante actuele kennis van datagedreven werken en publieke waarden;
 • Rolvast en goed in staat grenzen van opdracht te bewaken.
   

Dit bieden wij?

 • Je krijgt een contract voor 1 jaar, met uitzicht op verlenging bij goed functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden;
 • Jouw salaris bedraagt maximaal € 5710,80 bruto per maand bij een 36-urige werkweek (BBRA-schaal 12). Daarnaast is de inschaling afhankelijk van opleiding en werkervaring met daarbij mogelijk plaatsing in een aanloopschaal;
 • Je krijgt een individueel keuze (IKB) budget. Dit budget bedraagt in totaal 16,3% van jouw salaris en is opgebouwd uit het vakantiegeld van 8% en de eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • Je wordt ingedeeld in het generieke functieprofiel van Expertise en advies C. Deze functie behoort in het generieke functiegebouw tot de functiefamilie Expertise en advies;
 • Jouw overige arbeidsvoorwaarden zijn grotendeels afgestemd op die van de Rijksoverheid;
 • Bij een detachering blijven je arbeidsvoorwaarden conform je eigen cao/rechtspositie.

 

Jouw team?
Je bent onderdeel van Team Publieke Waarden, dat zich naast de VNG datastrategie bezighoudt met digitale grondrechten, privacy, digitale veiligheid, smart society etc. In het team staat collegiaal samenwerken voorop. Er is veel vrijheid om je werk en het bereiken van de doelen zo in te richten dat het voor jou past.

Daarnaast heb je veel contact met collega’s van andere VNG afdelingen en in andere overheidsorganisatie. Je werkt samen met zowel de collega’s van de inhoudelijke beleidsafdelingen (sociaal, fysiek, etc.) als VNG Realisatie. En interbestuurlijk werk je samen met gemeenten, ministeries en andere (semi-)publieke instellingen.

 

Wie zijn wij en waar zijn wij trots op?
De vereniging heeft als doel de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we elke dag met veel bevlogenheid aan. 352 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.

Wij zijn trots op de bevlogenheid en betrokkenheid van onze collega’s. Onze collega’s waarderen de VNG ook als werkgever. We werden beloond met twee sterren en het Beste Werkgevers Keurmerk 2019-2020 (Effectory en Intermediair). Als trotspunten kwamen uit het onderzoek naar voren: dienstbaarheid, samenwerking, eigenaarschap, verbinden en de maatschappelijke meerwaarde!

 

Wat biedt het werken bij de VNG jou?
We kunnen je nu al vertellen dat geen dag hetzelfde is en dat de week zich niet altijd laat plannen. Je geeft zelf sturing aan je eigen carrière. De VNG ondersteunt je daarin met de benodigde faciliteiten en stimuleert interne doorstroom. We geven je een grote mate van zelfstandigheid en de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werkdag invult. Daar tegenover staat dat je ook verantwoordelijkheid neemt, dat je initiatief toont in het zoeken van verbinding en transparant bent over je aanpak en resultaten.

 

Goed om te weten:
Voor meer informatie over de vacature kun je terecht bij Berend Alberts-de Gier, senior beleidsmedewerker VNG datastrategie. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06 - 53 51 57 37.

Wil je solliciteren? Reageer dan uiterlijk 30 november via de knop solliciteren.

De eerste gesprekken vinden plaats op 7 december 2021. Voor meer informatie over het sollicitatieproces, kun je terecht bij Team HR van de VNG. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 070 - 373 8500, optie 3.

De VNG hecht waarde aan het vergroten van diversiteit binnen de organisatie. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten vergroten de denkkracht en handelingsperspectieven van de VNG, waardoor we optimaal aansluiten bij de behoeften van onze leden, de gemeenten. Kandidaten die hieraan bijdragen nodigen wij van harte uit om te solliciteren.

 

Nog niet eerder bij ons gesolliciteerd?

Via de knop hieronder kun je je sollicitatie indienen.

Heb je in de afgelopen 6 maanden al eens eerder bij ons gesolliciteerd op een vacature?

Dan kan het zijn dat je al een inlogaccount hebt gekregen voor deze site. Je kunt dan met je e-mailadres inloggen (rechtsboven) en het eerder verkregen wachtwoord. Als je je wachtwoord vergeten bent, kun je het opvragen. Sollicitaties langer dan 6 maanden geleden zijn volledig uit ons systeem verwijderd. Heb je langer dan 6 maanden geleden bij ons gesolliciteerd? Klik dan hieronder op 'Solliciteren'.